nieuws

DTZ Zadelhoff en Cushman staken fusiegesprekken

Geen categorie

DTZ Zadelhoff en Cushman & Wakefield hebben besloten de gesprekken over de voorgenomen fusie van de Nederlandse activiteiten af te breken.

DTZ Zadelhoff en Cushman staken fusiegesprekken

Beide bedrijven zullen in Nederland onafhankelijk van elkaar opereren. De dienstverlening vanuit het wereldwijde netwerk voor opdrachtgevers van DTZ Zadelhoff wordt voortgezet. Bij het besluit om de fusiegesprekken af te breken speelt een rol dat taxaties door DTZ Zadelhoff nu door het Openbaar Ministerie worden onderzocht.

Beide partijen concentreren zich voorlopig op de eigen prioriteiten. Verdere vertraging in de integratie zou leiden tot onzekerheid. De Nederlandse fusiegesprekken vonden plaats tegen de achtergrond van de wereldwijde integratie, die succesvol is afgerond.

Feitelijk komt DTZ Zadelhoff daarmee terug in de situatie van kort na 6 oktober 2015, toen bekend werd dat met de verkoop van de aandelen van Cor van Zadelhoff in Zadelhoff Participaties het laatste obstakel voor een succesvolle afronding van de fusie in Nederland was weggenomen. De dertien overige partners in DTZ Zadelhoff VOF spraken toen de intentie uit hun recht op een aandeel in de winst terug te verkopen aan de onderneming en per 1 januari 2016 als gewone werknemers in dienst te treden van het fusiebedrijf. Die laatste deal is nu afgesprongen. Daarmee is oprichter Van Zadelhoff opmerkelijk genoeg de enige belanghebbende in de VOF die zijn aandeel heeft overgedragen.

Het voornemen tot samenvoegen van de Nederlandse activiteiten van de twee vastgoedadviseurs werd 5 oktober 2015 bekend gemaakt en was een uitvloeisel van de overname van Cushman & Wakefield door het consortium van eigenaren van DTZ een maand eerder. De wereldwijde fusie van Cushman & Wakefield en DTZ is inmiddels afgerond.

Bestuursvoorzitter Jeroen de Bruijn van DTZ Zadelhoff: ‘Een fusie is nooit een doel op zich is geweest, maar het is jammer dat we nu niet tot de gewenste samenwerking kunnen komen. Je moet echter ook eerlijk onder ogen zien dat de factor tijd op een gegeven moment tegen je gaat werken. Je kunt je mensen en klanten niet zo lang in het ongewisse laten over de toekomst. We blijven nu met volle energie en vertrouwen verder bouwen aan onze marktleiderspositie en ons succes met het krachtige merk DTZ Zadelhoff. Daarnaast hebben we goede afspraken gemaakt om invulling te kunnen blijven geven aan ons internationale netwerk, nu en in de toekomst.’

Voor de dienstverlening aan Nederlandse klanten die internationaal verder geholpen willen worden, lijkt dit voldoende verzekerd. Maar of het internationale netwerk van Cushman & Wakefield op zijn beurt ook klanten zal doorverwijzen naar het volledig onafhankelijke DTZ Zadelhoff, kon een woordvoerder niet bevestigen.

CEO voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten John Forrester van Cushman & Wakefield zegt: ‘Hoewel de gesprekken zijn beëindigd, blijven wij als aandeelhouder positief over de kracht van de Nederlandse markt en de belangrijke rol die DTZ Zadelhoff daarin speelt. Dit vertrouwen wordt duidelijk bevestigd door het feit dat onze eigenaar zijn belang heeft uitgebreid met de overname van het belang van Cor van Zadelhoff.’

Reageer op dit artikel