nieuws

Consument negatief door vele winkelfaillissementen

Geen categorie

Consumenten zijn het jaar 2016 in mineur begonnen. Door de vele faillissementen in de winkelsector en de daling op aandelenbeurzen is het vertrouwen in de economie in januari onder nul gezakt.

Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 54.200 respondenten per dag. Het ING Economisch Bureau gaat uit van een tijdelijke dip: de vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn juist gunstig. Over de staat van de economie zijn consumenten nu weer net zo somber als afgelopen zomer. Het arbeidsmarktsentiment daalde zelfs naar het niveau van bijna een jaar terug.

Het saldo tussen optimisten en pessimisten – gecorrigeerd voor seizoensinvloeden – komt uit op -5. Dat is het laagste niveau sinds vorige zomer. In de eerste helft van 2015 was er nog sprake van een sterk opgaande trend. Na stabilisering in de tweede helft van dat jaar, begint 2016 nu dus met een sterke daling. Eén van de verklaringen voor het dalende vertrouwen zijn de dalende beurskoersen door zorgen maken om de Chinese economie, de lage olieprijs en de vooruitzichten voor de wereldeconomie.

De berichten over faillissementen van bekende winkelketens zoals V&D, drogisterijketen DA en Macintosh (bekend van Manfield, Dolcis en Invito) hebben volgens ING het arbeidsmarktsentiment negatief beïnvloed. Mogelijk staan hierdoor de banen van duizenden werknemers op de tocht. Wanneer het vertrouwen van consumenten langere tijd zou dalen, kan dat een voorbode zijn van nieuwe economische tegenwind.

ING Economisch Bureau verwacht dat er sprake is van een tijdelijk dip, omdat de economische vooruitzichten voor Nederland juist behoorlijk positief zijn. Met stijgende koopkracht, aantrekkende werkgelegenheid en herstellende huizenprijzen in het verschiet, zal de consument volgens ING het hoofd daarom vermoedelijk snel weer oprichten.

Reageer op dit artikel