nieuws

CBRE: vastgoedfinanciers nemen meer risico

Geen categorie

Vastgoedfinanciers zijn bereid om meer risico’s te nemen om aan hun rendementseisen te voldoen.

Dat meldt CBRE bij de publicatie van zijn vooruitzichten voor de Nederlandse vastgoedmarkt in 2016. Op de Nederlandse markt voor vastgoedfinanciering is het een gedrang van internationale en nationale grootbanken, Pfandbriefbanken, verzekeringsmaatschappijen, zakenbanken, schuldfondsen en nichefinanciers. Door de hevige concurrentie versoepelen vastgoedfinanciers hun eisen, stellen ze meer geld ter beschikking en betreden ze ook niet-traditionele marktsegmenten. 

Voor pime-vastgoed hebben grootbanken  als ABN Amro, Deutsche Bank en ING hun maximale LTV (verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het onderliggende vastgoed) iets verhoogd en hun marges verlaagd. Dat ook de maximumhoogte van een vastgoedlening toeneemt, blijkt uit de financiering van 240 miljoen euro van ABN Amro en ING aan Merin voor een portefeuille secundaire kantoren. Ook krijgen vastgoedfinanciers oog voor kleinere of meer complexe transacties. Leningen voor bijvoorbeeld eigenaar/gebruikerstransacties of bouwprojecten zijn daardoor gemakkelijker te krijgen.

Meer over de marktvisie van CBRE in het op21 januari verschenen januarinummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel