nieuws

Analyse: met supermarkt in V&D-warenhuizen zit Jumbo AH op hielen

Geen categorie

Met de overname van La Place kan Jumbo Groep een gelijkwaardiger concurrent van Albert Heijn worden. Het is waarschijnlijk dat Jumbo niet alleen de La Place-restaurants in de door te starten V&D-warenhuizen voortzet, maar er in het souterrain ook Jumbo-supermarkten opent.

Dat is de inschatting van Vastgoedmarkt. De curatoren van de gefailleerde warenhuisketen V&D lieten gisteravond (26 januari) weten dat Jumbo Groep de La Place-formule heeft gekocht. Daaronder valt de hele organisatie, inclusief hoofdkantoor, inboedel en merk. In totaal exploiteert La Place 250 verkooppunten, waaronder 62 restaurants in V&D-warenhuizen, 61 eigenstandige restaurants, zes in Duitsland, België, New York en op Bali en verkooppunten langs snelwegen, in attractieparken en in bedrijven als bedrijfsrestaurant.

Naar verwachting zal Jumbo vijf tot tien vestigingen na de overname niet continueren. Het vastgoed valt buiten de koop. Het La Place-vastgoed zal Jumbo huren van de afzonderlijke eigenaren. Als La Place-eigenaar ligt het echter voor de hand dat Jumbo ook de restaurants in de 62 V&D-warenhuizen wil voortzetten. Uit V&D-cijfers blijkt dat La Place maar liefst twee derde van de omzet in de V&D-warenhuizen behaalt. Behalve de restaurants exploiteert de keten daar de La Place-formules Food, Cafés en Express.

Jumbo laat aan Vastgoedmarkt weten voorlopig alleen de La Place-restaurants en verkooppunten buiten de warenhuizen te zullen exploiteren. ‘Over de andere vestigingen kunnen we pas praten als er een oplossing is voor de V&D-warenhuizen. Jumbo is nog met de curatoren in gesprek over een mogelijke doorstart van de exploitatie van de La Place-vestigingen in deze warenhuizen’, aldus een woordvoerder. Welke formules in de door te starten V&D-warenhuizen komen, bepalen overigens niet de curatoren maar de vastgoedeigenaren.

De V&D-curatoren hopen dat ze volgende week rond zijn met de potentiële koper van V&D. ‘Er zijn nog twee kandidaten over. Half februari is de deadline. Deze week verwacht ik geen overname. Als de verkoop volgende week niet wordt gesloten, dan is het wel de week daarna’, aldus woordvoerder Edwin van Wijk. Over de achtergrond van de kandidaten wil hij niets kwijt. Wel is het volgens hem mogelijk dat een potentiële koper behalve de V&D-formule ook het V&D-vastgoed overneemt. De huidige vastgoedeigenaren onthouden zich van commentaar.

Met de aankoop heeft Jumbo een groot belang bij een succesvolle doorstart van V&D. Niet alleen behaalt La Place daar het leeuwendeel van zijn omzet, het souterrain van de V&D-warenhuizen is een ideale locatie voor een Jumbo-supermarkt. Jumbo kan deze supermarkt verrijken met zijn concept Jumbo Foodmarkt. Bovendien kan Jumbo daar de La Place-producten verkopen, zoals de voormalige V&D-directie voor ogen stond. Mocht de nieuwe eigenaar in zee gaan met Jumbo, dan beschikt de supermarktketen in een klap over tientallen nieuwe vestigingen op binnenstedelijke toplocaties.

Op de vraag of Jumbo daar inderdaad supermarkten wil realiseren, wil de keten geen commentaar geven. Wel liet Jumbo-directeur/oprichter Frits van Eerd weten dat de restaurants van La Place en de supermarkten van Jumbo elkaar kunnen versterken. Het is een publiek geheim dat Van Eerd het als zijn missie ziet Albert Heijn voorbij te streven als grootste supermarktketen. Mocht het V&D-plan slagen, komt Jumbo Groep weer een stapje dichterbij. Op dit moment heeft Jumbo 580 supermarkten tegen 850 voor Albert Heijn, aldus Locatus-cijfers. In vierkante meters winkelverkoopoppervlak bedraagt de verhouding 720.000 m2 voor Jumbo tegen 1,05 miljoen vierkante meter voor AH. 

Jumbo wil overigens geen koopsom van La Place noemen. Wat Jumbo de curatoren heeft betaald voor La Place, zal blijken uit het faillissementsverslag dat eind februari/begin maart verschijnt, weet woordvoerder Van Wijk. 

Reageer op dit artikel