nieuws

Alle gebouwen moeten handicap-proof

Geen categorie

Alle gebouwen in Nederland moeten toegankelijk worden voor mensen met een handicap. Dat heeft de Tweede Kamer op 21 januari besloten.

Een Kamermeerderheid steunde dit voorstel van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. De regelgeving gaat op 1 januari 2017 in. Gebouwen hoeven niet volledig te worden aangepast. De eigenaren kunnen geleidelijk aan beginnen met eenvoudige aanpassingen. De komende tijd wordt exact bepaald welke aanpassingen in onder meer kantoren, winkels, bedrijfsruimten, ziekenhuizen, hotels dat zullen zijn. De nieuwe wetgeving geldt niet alleen voor gebouwen maar ook voor openbaar vervoer en websites.

De Kamermotie is geënt op een internationaal verdrag van de Verenigde Naties uit 2006 voor mensen met een beperking. Dat verdrag stelt dat mensen met een handicap volledig mee moeten kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en regeringspartij VVD waren in eerste instantie tegen. Van Rijn wilde bedrijven niets opleggen. De liberalen meenden dat ondernemers op kosten worden gejaagd. In een compromis is bepaald dat eenvoudige aanpassingen verplicht worden en uitgebreide aanpassingen vrijwillig zijn. 

 

Reageer op dit artikel