nieuws

Aandeel grondprijzen in nieuwbouwprijs verdubbeld

Geen categorie

De grondprijzen beslaan nu een derde van de verkoopprijs van nieuwbouwwoningen mede als gevolg van de gelimiteerde gronduitgifte. Dat is twee keer zoveel als in de voorgaande decennia.

Dat schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro in diens woningmarktmonitor. Op de nieuwbouwmarkt is het herstel nog spectaculairder dan op de markt voor bestaande woningen. Met een groei van ruim 30 procent in de eerste drie kwartalen van 2015 dragen de woninginvesteringen duidelijk bij aan het economisch herstel. In de twaalf maanden tot en met oktober 2015 zijn ruim 30.000 nieuwbouwwoningen verkocht, anderhalf keer zoveel als dezelfde periode een jaar eerder. Omdat vooral de verkoop van woningen boven de 300.000 euro aantrok, stijgt de gemiddelde prijs van nieuwbouw.

De belangstelling voor nieuwbouw groeit dit jaar verder, aldus de ABN-economen. Het aanbod van nieuwbouwwoningen is vooralsnog beperkt, waardoor de kavelprijzen stijgen. De gemiddelde prijs per vierkante meter bedroeg in november 460 euro, 50 euro meer dan een jaar terug. De gronduitgifte is gelimiteerd. De strenge regels voor de ruimtelijke ordening hebben een prijsopdrijvend effect. De grondprijzen beslaan inmiddels een derde van de verkoopprijs van nieuwbouwwoningen, het dubbele van de voorgaande decennia.

De hoge grondkosten nodigen uit om naar alternatieven voor nieuwbouw te kijken, zoals de transformatie van kantoren, winkels, scholen en industriepanden naar woningen. Op die manier zijn er sinds 2012 naar schatting 40.000 woningen aan de voorraad toegevoegd. In 40% van de gevallen gaat het om kleinschalige projecten van één tot tien woningen. Verhoudingsgewijs een groot aantal transformaties vindt plaats in Amsterdam, Den Haag en Groningen, waar projectontwikkelaars kantoorpanden verbouwen tot studentenwoning.

 

Reageer op dit artikel