nieuws

9.300 extra banen door buitenlandse investeringen

Geen categorie

300 buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar samen 1,87 miljard euro geïnvesteerd in Nederland. Samen zorgden deze bedrijven voor 9.300 extra Nederlandse banen. De investeringen zijn binnengehaald door de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en verschillende regionale partners.

Zij bundelden hun krachten in 2015 onder de noemer Invest in Holland. De NFIA is, als agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, verantwoordelijk voor 7.779 banen.

De meeste banen ontstaan op nieuwe hoofdkantoren (2.500), productiefaciliteiten (1.200) en distributiecentra (1.190). Voorbeelden van investeerders zijn het Amerikaanse modemerk Michael Kors, dat een groot distributiecentrum bouwt in Venlo. De Amerikaanse modeketen Forever 21 besloot zijn Europese distributiecapaciteit in Bergen op Zoom te vergroten. ExxonMobil gaat een grote gasolieraffinaderij bouwen in Rotterdam. Tesla breidde uit in Nederland met een nieuwe assemblagefaciliteit voor de elektrische auto’s in Tilburg. Het Indiase pharma- en biotechnologiebedrijf Cipla opende een laboratorium in Bilthoven. Het Britse easyJet opende een nieuwe vestiging op Schiphol. 

Reageer op dit artikel