nieuws

CBS meet prijsstijging woningen van 0,9 procent in 2014

Geen categorie

Bestaande koopwoningen waren in 2014 gemiddeld 0,9 procent duurder dan in het voorgaande jaar. Voor het eerst sinds de crisis is het gemiddelde prijsniveau van een jaar weer hoger dan dat van het jaar ervoor.

CBS meet prijsstijging woningen van 0,9 procent in 2014

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren in december 2,0 procent duurder dan in december 2013. Al negen maanden zijn de prijzen van koopwoningen onafgebroken hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder.

Bestaande koopwoningen kostten vorig jaar in iets meer dan de helft van de provincies meer dan in 2013. In Noord-Holland hadden kopers dankzij Amsterdam (+5,1 procent) met de grootste prijsstijging te maken, namelijk 2,7 procent. In Friesland werd de grootste prijsdaling gemeten.

In 2013 waren de bestaande koopwoningen nog gemiddeld 6,6 procent goedkoper dan in het jaar ervoor. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in december 2014 ongeveer even hoog als in mei 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 19 procent lager. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen 3,1 procent hoger. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels