nieuws

Hummel wil SNS-boek uit handel laten nemen

Geen categorie

De Amsterdamse vastgoedinvesteerder Klaas Hummel eist van uitgeverij Nieuw Amsterdam dat het boek De val van SNS Reaal, geschreven door vijf journalisten van het FD, uit de handel wordt genomen. Advocaat Tjeerd Overdijk sommeerde de uitgeverij afgelopen zaterdag per brief de verkoop onmiddellijk te staken.

Aanleiding is het eerste hoofdstuk van het boek, waarin volgens Hummel een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven. Volgens zijn advocaat lijden Hummel en zijn bedrijf Museum Vastgoed Groep hierdoor schade.

In de brief, die in bezit is van de redactie van Vastgoedmarkt, geeft Overdijk de uitgever tot woensdag 15 januari de tijd om aan de eis te voldoen. Geeft Nieuw Amsterdam hieraan geen gevolg, dan stapt Hummel naar de rechter. ‘Mijn cliënten zijn van mening dat de inhoud van het boek op belangrijke onderdelen onjuist en diffamerend is, onder andere doordat zij in het boek ten onrechte worden gecriminaliseerd en belasterd.’

In een tweede, tien pagina’s tellende brief gericht aan FD-journalist en boekauteur Vasco van der Boon, eveneens in bezit van de redactie van Vastgoedmarkt, beschrijft advocaat Overdijk vier punten waarvan zijn cliënt Hummel de juistheid bestrijdt. De jurist voegt negen stukken bij die de onjuistheid moeten aantonen. Het kwalijkst is volgens Overdijk dat er geen verband is tussen de ondergang van SNS Reaal en zijn cliënt. ‘U kunt wel zeggen ’Dat schrijven wij nergens’ maar dat is ontegenzeggelijk de boodschap die bij lezers blijft hangen’, verwijt hij de auteur. Het hoofdstuk wordt door Overdijk afgedaan als ‘broddelwerk’. Ook de vier mede-auteurs van Van der Boon zijn door Overdijk in een afzonderlijke brief aansprakelijk gesteld voor de schade die Hummel en zijn onderneming lijden.

Het boek De val van SNS Reaal werd in december door uitgeverij Nieuw Amsterdam uitgebracht. De publicatie kreeg veel aandacht in de media. Het boek beschrijft in 288 pagina’s de ondergang van SNS Reaal, de bank die eind januari 2013 met een nationalisatie door de Nederlandse staat van een faillissement moest worden gered.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels