nieuws

Woningprijs stijgt 1 procent op maandbasis

Geen categorie

Bestaande koopwoningen zijn in maart op maandbasis een fractie meer waard geworden. Vergeleken met februari zijn de prijzen in maart met 1 procent gestegen. Dat lijkt uit de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

De prijzen waren in maart nog wel 7,0 procent lager dan in maart 2012. De prijsdaling vergeleken met een jaar eerder is wel kleiner dan in de voorgaande maand. Toen waren woningen 8,3 procent goedkoper.

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in maart op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Vergeleken met augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent. De prijsdaling in het eerste kwartaal geldt voor alle provincies, maar was vooral sterk in het westen van het land en in Drenthe. In het eerste kwartaal van dit jaar wisselden ruim 23.000 woningen van eigenaar, 3,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Makelaarsorganisatie NVM maakte eerder deze maand bekend dat de woningprijzen in het eerste kwartaal met 5,5 procent zijn gedaald. Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans twee tot drie maanden eerder in de koopakte.

Reageer op dit artikel