nieuws

Waarde opdrachten architecten nu 70 procent lager

Geen categorie

Architecten ontvingen vorig jaar opnieuw fors minder geld voor nieuwe ontwerpopdrachten. De totale waarde hiervan liep met 15 procent terug vergeleken met 2011. Inmiddels ligt de waarde van deze bouwsom bijna 70 procent onder het niveau van 2007, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

Waarde opdrachten architecten nu 70 procent lager

De grootste daling deed zich voor bij opdrachten voor nieuwbouw van woningen. De waarde van deze opdrachten daalde in 2012 met ruim 23 procent. Een klein lichtpuntje vormde de markt voor renovatie en herstel van woningen. De waarde van deze nieuwe ontwerpopdrachten steeg met bijna 7 procent. Opdrachten voor architecten staan aan het begin van de bouwcyclus en zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

De markt voor utiliteitsbouwwerken, zoals kantoren, ziekenhuizen en bedrijfshallen, is het afgelopen jaar minder hard getroffen dan de woningbouw, maar staat ook in de rode cijfers. De waarde van de opdrachten voor renovatie en het herstel van bedrijfsgebouwen nam met bijna 21 procent af. Voor nieuwbouw van bedrijfsgebouwen vielen de opdrachten met bijna 6 procent relatief beperkt terug.

Reageer op dit artikel