nieuws

VEH: niet markt maar consument centraal stellen

Geen categorie

Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij met het rapport van de parlementaire commissie die de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen twee decennia onderzocht. Het belangrijkste punt in het rapport is volgens VEH dat de woonwensen en woonbehoeften van burgers vanaf nu centraal moeten staan. Tot nu toe maakten vooral projectontwikkelaars, bouwers, banken en gemeenten de dienst uit en profiteerden zij maximaal van de ondoorzichtige processen in de nieuwbouw.

VEH: niet markt maar consument centraal stellen

De consument heeft het nakijken: het woningaanbod reageert te weinig op de vraag en door de schaarste in het aanbod schieten de prijzen omhoog. De prijsstijgingen werden in sterke mate mogelijk gemaakt door een te ruime kredietverstrekking door de banken. Terecht kritisch is de commissie volgens VEH over de overheid, die signalen van een oververhitte woningmarkt niet oppakte, de ontwikkelingen op hun beloop liet en te weinig regie nam.

Belangrijk is dat de overheid afstapt van verbrokkeld beleid door de verschillende ministeries die met de woningmarkt te maken hebben. Er moet integraal beleid worden gevoerd door de minister voor Wonen, die ook daadwerkelijk de regie neemt. Daarbij moet het belang van de burgers voorop staan, aldus VEH.

Reageer op dit artikel