nieuws

Utrecht zet vastgoedproject stationsgebied in markt

Geen categorie

De gemeente Utrecht is vrijdag begonnen met de openbare verkoopprocedure voor de ontwikkeling van het Noordgebouw in het Stationsgebied van Utrecht. De gemeente denkt dat er genoeg interesse is uit de markt voor het gebouw van 20.000 m2 op een zichtlocatie aan het spoor.

Utrecht zet vastgoedproject stationsgebied in markt

De indicatieve functiemix bestaat uit kantoorruimte (maximaal 9.000 m2 bvo), winkels (maximaal 5.000 m2 bvo), hotelaccommodatie (maximaal 6.000 m2 bvo) en vergaderfaciliteiten, leisure en/of wonen.

Het gebouw is onderdeel van masterplan Stationsgebied Utrecht. In totaal wordt hier de komende jaren zo’n 450.000 m2 vastgoed toegevoegd. De gemeente Utrecht is op zoek naar een ervaren ontwikkelingspartner. Victor Everhardt, wethouder Stationsgebied Utrecht van de gemeente Utrecht: ‘In een tijd waarin veel steden ervoor moeten kiezen om ontwikkelingen stop te zetten, werkt Utrecht juist door aan de grootste binnenstedelijke herontwikkeling van Nederland. Dat doen we omdat we weten dat ook de markt in dit gebied wil investeren. Er is nog steeds behoefte aan multifunctionele binnenstedelijke ontwikkelingen op goed bereikbare locaties.’

Het Noordgebouw komt te liggen aan de nieuwe Oost-Westverbinding tussen het Centraal Station en de historische binnenstad en langs Stationsplein Oost. Aan dit nieuwe verhoogde plein, met daaronder ruimte voor 12.500 fietsen, ligt ook de entree van zowel de OV-terminal als Nieuw Hoog Catharijne. Op maaiveldniveau ligt het object aan de Stationsallee, waardoor het zich uitstekend leent voor een zogenoemde ‘winkelplint’. Parallel aan de achterzijde liggen de HOV-baan (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) en het spoor. Het gebouw krijgt een belangrijke entreefunctie voor de stad als een van de routes over maaiveld naar de oude binnenstad van Utrecht.

Partijen zijn relatief vrij in hun keuze. Zo is bouwen boven de spoor- en HOV-lijnen mogelijk maar niet noodzakelijk, en ook de gebouwhoogte is relatief flexibel. De basishoogte ligt vast op 25 meter, maar accenten zijn mogelijk tot 38 meter op de kop van het complex. Winkels kunnen worden gesitueerd in de plinten langs de Stationsallee en aan het verhoogde Stationsplein Oost. Ontwikkelaars, vastgoedgebruikers, beleggers, bouwers en/of exploitanten hebben tot uiterlijk 14 juni om zich in te schrijven en tot uiterlijk 5 juli om een eerste voorstel in te dienen. 

Reageer op dit artikel