nieuws

Twee mannen aangehouden voor vastgoedfraude

Geen categorie

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft afgelopen donderdag twee mannen van 41 en 46 jaar uit Rotterdam voor veertien dagen in bewaring gesteld. De mannen worden verdacht van verduistering, oplichting en witwassen door middel van een zogenoemde boilerroomfraude. De mannen zijn afgelopen maandag (15 april) aangehouden door het witwasteam van de Fiod.

Een boilerroom is een verzamelnaam voor frauduleuze personen en organisaties, die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze te interesseren in investeren in waardeloze aandelen of projecten. Het vermoeden is dat er ten minste een miljoen euro is ingelegd door ongeveer vijftig beleggers. De beleggers werden telefonisch benaderd of zij wilden investeren in vastgoedprojecten. Vervolgens kregen zij een brochure thuis gestuurd en werden zij benaderd door verkopers. Het vermoeden is dat het ingelegde geld anders is besteed dan beloofd. Een groot deel van het ingelegde geld zou voor privédoeleinden zijn gebruikt.

Het eerste project dat verdachten aanboden was een investering in vastgoed voor studenten in Leiden. In vervolg hierop hebben zij (vaak) dezelfde beleggers bewogen om te switchen naar een belegging in studentenhuisvesting in Vlissingen. Het derde aanbod was beleggen in grond bij de luchthaven Eelde waar men speculeerde op waardegroei van de grond door de verlenging van de landingsbaan. Het derde project is door de aanhouding van de verdachten voortijdig een halt toe geroepen.

De Fiod heeft vorige week dinsdag nog een derde verdachte aangehouden, maar die is na verhoor weer vrijgelaten. De vermoedelijke slachtoffers van de boilerroomfraude zullen worden benaderd door de Fiod.

Reageer op dit artikel