nieuws

Steeds meer mensen wonen alleen

Geen categorie

Nederland krijgt er de komende jaren veel alleenwonenden bij. Tot 2025 zal hun aantal groeien van 2,8 naar 3,3 miljoen en in 2060 telt ons land naar verwachting 3,8 miljoen alleenwonenden. Dat betekent dat dan 44 procent van de huishoudens uit één persoon zal bestaan, tegen 37 procent nu.

Steeds meer mensen wonen alleen

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De belangrijkste oorzaak vormt vergrijzing: meer ouderen betekent meer weduwen en weduwnaars. Wel schuift de leeftijd waarop men verweduwd raakt geleidelijk iets op door de stijgende levensverwachting.

De afgelopen decennia is het daarnaast gebruikelijk geworden dat een jongere eerst een tijd alleen woont voor te gaan samenwonen. Verder eindigen meer relaties in een scheiding. Hierdoor zijn er ook steeds meer alleenstaanden onder mensen van jonge en middelbare leeftijd. Het aantal paren blijft niettemin in de overhand, voorspelt het CBS. De statistici rekenen op 4,3 miljoen paren in 2025, 150.000 meer dan begin dit jaar.

De komende twaalf jaar zal het totale aantal huishoudens in Nederland naar verwachting met 630.000 toenemen tot 8,2 miljoen. Deze groei van 50.000 per jaar is iets minder dan die over de afgelopen twaalf jaar.

Reageer op dit artikel