nieuws

Standard & Poor’s: SNS Reaal was buitenbeentje

Geen categorie

De problemen die leidden tot de nationalisatie van SNS Reaal, begin februari, waren specifiek voor dat bedrijf. Hoewel ook andere Nederlandse banken lijden onder de zwakke vastgoedmarkt, zijn de risico’s daar aanzienlijk minder groot. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een rapport over de bankensector dat gisteren verscheen.

Het SNS-debacle toont volgens S&P wel aan dat de Nederlandse vastgoedmarkt een zwak punt blijft. Vooral de malaise op de huizenmarkt zet een rem op de economie en daarmee op de winstgevendheid van banken. Die moeten immers voorzieningen blijven nemen voor leningen aan consumenten en bedrijven die door de crisis niet kunnen worden terugbetaald. Ook toenemende verliezen op commerciële vastgoedleningen spelen de banken parten. S&P verwacht dat banken in 2013 gemiddeld 50 basispunten zullen moeten afschrijven op hun leningen, tegen 44 basispunten in 2012. Ook de eerste maanden van 2014 zullen de banken nog last houden van een dalende kwaliteit van hun kredietportefeuilles.

Stabilisatie van de woningprijzen is vanaf 2014 mogelijk als er volledige duidelijkheid komt over de fiscale behandeling van hypotheken, aldus S&P. De liberalisering van de huurmarkt zal de woningmarkt volgens de kredietbeoordelaar ook goed doen. De mogelijkheden voor banken om hun inkomsten op te vijzelen, zullen in de nabije toekomst beperkt zijn. Daarom verwacht S&P dat zij zich vooral zullen richten op kostenbesparingen. Ook vóór de crisis waren de kosten van de Nederlandse banken al erg hoog ten opzichte van hun inkomsten, stellen de onderzoekers.

De kredietbeoordelaar gaat uit van een krimp van de Nederlandse economie met 0,5 procent in 2013 en een ‘vrij bescheiden’ groei van 0,8 procent in 2014. De werkloosheid volgens de meetmethode van het Europese statistiekbureau Eurostat zal de komende twaalf maanden naar verwachting verder oplopen, richting 6,5 procent. In februari stond die op 6,2 procent. Al met al voorziet S&P dit jaar nog geen verbetering in de Nederlandse economie.

Reageer op dit artikel