nieuws

Samenwerking Het Nieuwe Instituut en Rijksmuseum

Geen categorie

Het Rijksmuseum en Het Nieuwe Instituut gaan voor de openingspresentatie van de twintigste eeuw van het Rijksmuseum een samenwerking aan in de vorm van een langdurige bruikleen uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Het gaat hierbij onder meer om maquettes van Gerrit Rietveld en tekeningen van Theo van Doesburg.

Samenwerking Het Nieuwe Instituut en Rijksmuseum

In de nieuwe openingspresentatie zijn architectuur en stedenbouw in samenhang met nieuwe artistieke stromingen in de beeldende kunst te zien.

De bijdrage van Het Nieuwe Instituut bestaat uit advies over de samenstelling van de presentatie en uit bruikleen van een aantal topstukken uit de collectie, van onder andere Theo van Doesburg, Johan Niegeman en Gerrit Rietveld. Het Nieuwe Instituut is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.

Ook bij de restauratie en renovatie van het Rijksmuseum is gebruik gemaakt van materiaal uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Het archief van Pierre Cuypers is één van de belangrijkste archieven uit de negentiende eeuw die Het Nieuwe Instituut beheert. Het beslaat bijna een eeuw architectuurgeschiedenis en toont de veelzijdigheid van de beroepspraktijk van de architect in die tijd. Het archief bevat foto’s en tekeningen van de vele kerken die Cuypers bouwde, maar ook van zijn grote projecten als kasteel De Haar, het Amsterdamse Centraal Station en het Rijksmuseum. De tekeningen van het Rijksmuseum vormden een onmisbare bron voor de restauratie van het gebouw, onder andere voor het herstellen van de monumentale decoraties in de eregalerij, de voorhal, de Nachtwachtzaal en de trappenhuizen.

Reageer op dit artikel