nieuws

Raaks wint NRW jaarprijs 2013

Geen categorie

Het project Raaks in de binnenstad van Haarlem heeft de NRW Jaarprijs 2013 gewonnen. De prijs werd gisteren uitgereikt tijdens het NWR Jaarcongres Retail (R)evolutie. Volgens de jury van de prijs voegt MAB Development Nederland in samenwerking met planbureau Urbis met het project een nieuw dynamisch deel toe aan de historische binnenstad van Haarlem.

Raaks wint NRW jaarprijs 2013

MAB heeft het gebied ontwikkeld tot integraal stuk binnenstad waarbij werd gestreefd naar een aantrekkelijke place to be en niet per se naar een place to buy. De locatie moest worden herontwikkeld tot een aantrekkelijk gebied met een grote verblijfswaarde voor bewoners, werknemers én het winkelende en uitgaande publiek. Niet verrassend waardeert de consument volgens de jury het meest de kwalitatief hoogstaande en gevarieerde horeca.

De jury van de NRW Jaarprijs meent dat de ontwikkeling van Raaks helemaal van deze tijd is. De natuurlijke inbedding in zijn omgeving en het gebruik van de historische onderdelen in combinatie met eigentijdse architectuur zijn opvallend. De multifunctionele inpassing van horeca, leisure, retail, wonen, dienstverlening en de plek van het stadskantoor, doet nu al tijdloos aan, aldus de jury. Deze manier van (her)ontwikkelen levert een belangrijke voorbeeldfunctie op voor veel van de opgaves van vandaag en de komende jaren.

De herontwikkeling omvat ongeveer 12.500 m2 aan winkels en horecavoorzieningen en een Pathé-bioscoop met acht ondergrondse zalen. Verder nog de bouw van 192 woningen, de grootste openbare parkeergarage van de stad voor ruim 1.000 auto’s en een stadskantoor van ongeveer 10.000 m2. Het project is in mei 2011 opgeleverd.

Betrokken partijen zijn: ontwikkelaar MAB Development Nederland; eigenaar / belegger Generali Real Estate; beheerder Cushman & Wakefield; architect Kraaijvanger Urbis (Hans Goverde). Architecten voor de ondergrondse parkeergarage: Crepain Binst Architecture (Jo Crepain). Voor winkels en appartementen in Raakshof en Novus Fossa: Claus en Kaan Architecten (Jaap Graber). Voor appartementen in Lakenhof: Palazzo, Dumont. Voor bewonersparkeergarage onder Dumont& Lakenhof en winkels en appartementen in Entreegebouw: Bolles+Wilson Freie Architekten. Voor de ondergrondse bioscoop en het stadskantoor: Raakspoort.

Reageer op dit artikel