nieuws

Overleg over reddingsplan voor Vestia

Geen categorie

Een werkgroep uit de woningcorporatiesector overlegt met Stef Blok, minister van Wonen, over ‘slimme oplossingen’ voor Vestia, de Rotterdamse corporatie die in grote problemen kwam door riskante derivatenhandel. Uitgangspunt van de corporaties daarbij is ‘niet doneren maar investeren’.

Overleg over reddingsplan voor Vestia

Brancheorganisatie Aedes wilde dinsdag niets zeggen over oplossingen die de in november opgerichte werkgroep heeft bedacht. ‘Het proces loopt en dat moet rustig de tijd hebben’, aldus een woordvoerder van Aedes. Het was de bedoeling dat alle corporaties samen via de zogenoemde saneringsheffing zeker 700 miljoen euro zouden bijdragen aan de redding van Vestia. De corporaties willen Vestia wel helpen, maar stellen dat ‘het volkshuisvestelijk belang’ boven het belang van Vestia gaat. Ze voelen daarom meer voor investeren, zodat de kosten voor de corporaties zo laag mogelijk blijven.

De werkgroep zou volgens Het Financieele Dagblad een plan hebben bedacht waarbij met achtergestelde leningen een coöperatie wordt opgericht. Die coöperatie geeft Vestia vervolgens onder voorwaarden ook een achtergestelde lening. Een achtergestelde lening is een soort stootkussen, waarbij de schuldeisers in geval van faillissement pas als laatste geld terugkrijgen uit de boedel.

Reageer op dit artikel