nieuws

NVM: dalende woningprijzen tot zeker medio 2014

Geen categorie

De woningprijzen blijven dalen en daar komt op zijn vroegst in de tweede helft van volgend jaar een eind aan. Dit jaar komt de prijsdaling uit tussen de 5 en 7 procent. Dat maakte de NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland, gisteren bekend.

NVM: dalende woningprijzen tot zeker medio 2014

Gemiddeld werd een woning in het eerste kwartaal voor 206.000 euro verkocht, 5,5 procent lager dan een jaar geleden. Dat is een minder harde prijsdaling dan in de laatste maanden van 2012, toen de prijzen met 8 procent onderuit gingen. Het aantal verkochte woningen in het eerste kwartaal van dit jaar ging wel hard omlaag. In totaal wisselden 23.750 woningen van eigenaar, waarvan 17.500 via NVM-makelaars. Dat betekent een daling van liefst 30,3 procent vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar. In het laatste kwartaal van vorig jaar ontstond een run op koopwoningen, omdat veel huizenzoekers nog vóór de beperking van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari hun slag wilden slaan. ‘Het vooraf gehoopte doorstroomeffect is uitgebleven’, constateert Hukker.

Het aanbod van koopwoningen is volgens Hukker ‘substantieel’ gedaald. In totaal stonden er halverwege het eerste kwartaal van dit jaar 227.000 huizen te koop, 4 procent minder dan in het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral doordat veel mensen hun woning niet verkocht kregen en het te koopbord uiteindelijk maar weer uit de tuin haalden. Ook kwamen er de afgelopen periode relatief weinig nieuwe woningen bij.

Sinds het dieptepunt van de crisis in september 2008 is de prijs waarvoor woningen worden verkocht gemiddeld al met zo’n 18 procent gedaald, blijkt uit de NVM-cijfers. Vrijstaande huizen verloren het meest in waarde; 20 tot 25 procent. Tussenwoningen liepen met 14 procent het minst in waarde terug. De woningmarkt moet nu op eigen kracht zijn balans weer vinden, benadrukte Hukker. De directeur roept daarom de overheid op om ‘geen ondoordachte dingen te doen’ en niet te snel maatregelen te nemen. ‘De overheid heeft al spelregels opgesteld, die zijn wat mij betreft voldoende.’

Reageer op dit artikel