nieuws

Niet alle scheefwoners krijgen huurverhoging

Geen categorie

Niet alle woningcorporaties kunnen per 1 juli de inkomensafhankelijke huurverhogingen doorvoeren. De Belastingdienst bevestigde vrijdag dat woningcorporaties in enkele honderdduizenden gevallen geen gegevens kunnen opvragen, zoals de Volkskrant en Trouw meldden. Daardoor krijgen veel mensen binnenkort een rekening met de standaard huurverhoging van 4 procent in de bus.

Niet alle scheefwoners krijgen huurverhoging

Minister Stef Blok van Wonen voerde recent de inkomensafhankelijke huurverhoging door om scheefwonen tegen te gaan. Bovendien worden corporaties geacht met de extra huurinkomsten de verhuurderheffing van 1,7 miljard te voldoen. Op basis van gegevens van de Belastingdienst kunnen corporaties bepalen wie scheefhuurt. Als het brutoinkomen van een huishouden tussen de 33.614 en 43.000 euro ligt, mag de huur 4,5 procent omhoog. Boven de 43.000 euro is een verhoging van maximaal 6,5 procent toegestaan.

De Volkskrant schreef vrijdag dat corporaties van 660.000 van de 2,2 miljoen sociale huurders geen gegevens heeft gekregen. Dat aantal is volgens de Belastingdienst fors gedaald. In 200.000 gevallen kan in de bestanden van de Belastingdienst geen koppeling worden gemaakt tussen eigenaar en woning, zei een woordvoerder. Hoeveel huurinkomsten de corporaties hierdoor mislopen, is moeilijk te berekenen. Dat hangt af van het aantal scheefwoners dat een corporatiewoning huurt. Schattingen lopen uiteen van 15 tot 25 procent van het aantal sociale huurders.

Reageer op dit artikel