nieuws

Nederlands vastgoed slaat winst HSH Nordbank weg

Geen categorie

HSH Nordbank, die zich in 2009 terugtrok uit de Nederlandse vastgoedfinancieringsmarkt, heeft nog steeds last van de crisis in de Nederlandse markt. HSH Bank zag een winst van 160 miljoen in 2012 verdampen door een voorziening van 812 miljoen euro op slechte vastgoedleningen, berichtte het Duitse vastgoedmedium Thomas Daily vrijdag.

Nederlands vastgoed slaat winst HSH Nordbank weg

Deze verdubbeling van de voorziening (2011: 447 miljoen euro) was deels gerelateerd aan commercieel vastgoed in Nederland, aldus HSH Bank. De Duitse bank gaat in zijn jaarcijfers niet dieper in op de herkomst van de slechte leningen. Wel werd juist vorige week bekend dat HSH Bank 134 miljoen euro aan Roger Lips heeft uitgeleend. ABN Amro heeft om het persoonlijke faillissement van de eigenaar van Lips Development (The Wall) verzocht. Ook was HSH een van de drie financiers van de Bouw State Obligatiefondsen van Bouwhuis-directeur Jonald Bouwhuis.

Door de hoge voorziening kwam er in 2012 uiteindelijk een verlies van 124 miljoen euro uit de boeken. In totaal heeft HSH Nordbank 4,2 miljard euro aan vastgoedleningen uitstaan. Hoeveel daarvan Nederlands commercieel vastgoed als onderpand heeft, wordt in het midden gelaten. HSH opende in november 2003 een kantoor in Amsterdam. ‘Ondank de crisis op de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt zien we hier grote kansen’, aldus HSH destijds.

Reageer op dit artikel