nieuws

Mansveld wil stations bij NS houden

Geen categorie

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) ziet het niet zitten om het beheer van de treinstations over te dragen van de Nederlandse Spoorwegen naar spoorbeheerder ProRail. ‘Dat betekent het ontnemen van eigendom. Daarover kunnen we niet eenzijdig beslissen’, zei Mansveld dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Mansveld wil stations bij NS houden

Bovendien zou het de schatkist veel geld kosten, omdat het Rijk subsidie verstrekt aan ProRail. ‘Dan zouden we de facto zelf investeren om de stations te kopen’, stelde de staatssecretaris. Daarbij vroeg ze zich af voor welk probleem de verkoop van stations een oplossing is. ‘Reizigers zijn zeer tevreden over de stations.’

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven had voorgesteld om de stations weg te halen bij de NS. Op die manier zou de NS geen voordeel meer hebben vergeleken met andere vervoerders, die zelf geen stations hebben. Volgens Van Veldhoven is het gek dat één spoorvervoerder een stukje infrastructuur in handen heeft. Daarmee is Mansveld het eens. Ze stelde net als D66 te streven naar een gelijk speelveld voor alle spoorvervoerders. De overdracht van stations van de NS naar ProRail gaat haar echter veel te ver. Wel maakt ze afspraken met de vervoerders, zodat bedrijven als Arriva onder redelijke omstandigheden gebruik kunnen maken van de stations.

Reageer op dit artikel