nieuws

Kamer wil varianten van verhuurderheffing

Geen categorie

De Tweede Kamer wil dat minister Stef Blok (Wonen) ’verschillende varianten van de verhuurderheffing voor de komende jaren gaat uitwerken. VVD, PvdA, D66 en SGP vroegen daar woensdag om in een motie.

Kamer wil varianten van verhuurderheffing

De minister moet bij de uitwerking van de heffing rekening houden met de investeringsopgaven van woningcorporaties. De uitwerking, inclusief effecten en haalbaarheid, moet hij voor half juni naar de Kamer sturen.

Het gaat om de verhuurderheffing voor de jaren tussen 2014 en 2017. Blok moet het wetsvoorstel daar nog voor indienen. De verhuurderheffing voor dit jaar is al wel uitgewerkt en moet 50 miljoen euro opbrengen. De opbrengst moet in de komende jaren oplopen tot 1,7 miljard euro in 2017.

De woningcorporaties moeten het geld ophoesten door de huren te verhogen, door eigen woningen te verkopen of door te bezuinigen op hun eigen werkzaamheden of salarissen en bonussen. In de Eerste Kamer was er veel weerstand tegen, wat minister Blok dwong om met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een woonakkoord te sluiten, in de verwachting dat hij daarmee een meerderheid in de Senaat zou halen.

Reageer op dit artikel