nieuws

Kadaster: minder huizenverkopen in maart

Geen categorie

De verkoop van woningen is vorige maand 1,3 procent lager uitgekomen dan in maart van vorig jaar.

Het Kadaster registreerde 8933 verkochte woningen, tegen 9064 een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

Vooral tussenwoningen en appartementen veranderden minder vaak van eigenaar (min 4,7 en min 3,9 procent). Het aantal geregistreerde vrijstaande woningen (4,3 procent) en hoekwoningen (6,1 procent) kwam wel hoger uit dan vorig jaar. Het Kadaster maakte ook bekend dat het aantal gedwongen huizenverkopen in maart sterk is afgenomen. In totaal waren er 175 executieveilingen, ruim 32 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Vergeleken met de voorgaande maand, februari, is er wel sprake van een stijging in de woningverkopen, met 13,1 procent. Het Kadaster registreerde toen 7.897 verkochte woningen. Maar afgezet tegen 2012 laat het eerste kwartaal van dit jaar weer een daling zien van 3,6 procent.

Vorige week maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nog bekend dat de eerste drie maanden van dit jaar 6,4 procent minder woningen van eigenaar verwisselden dan een jaar eerder. Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans twee tot drie maanden eerder in de koopakte.

Reageer op dit artikel