nieuws

Kadaster merkt crisis woningmarkt

Geen categorie

Het Kadaster heeft last van de verslechterde vastgoedmarkt. De organisatie behaalde vorig jaar een winst van 3,4 miljoen euro, 15,1 miljoen minder dan in 2011.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van het Kadaster. Het lagere resultaat komt vooral door het dalende aantal vastgoedtransacties. In 2012 werden minder akten en hypotheekstukken ingeschreven dan in 2011 en ook het aantal meetopdrachten daalde fors. De bedrijfsopbrengsten lagen bijna 10 procent onder het niveau van het jaar ervoor.

Ook het Kadaster heeft het afgelopen jaar ervaren dat de economische situatie niet op korte termijn wordt opgelost, stelt bestuursvoorzitter Dorine Burmanje. ‘Het Kadaster zoekt daarom nieuwe manieren om door te gaan en koers te houden.’

Het eigen vermogen van het Kadaster bedroeg aan het eind december 59,1 miljoen euro. Dat is 26,6 miljoen euro onder het normvermogen van 85,7 miljoen euro, zoals afgesproken met de minister van Infrastructuur en Milieu. Een woordvoerster benadrukt dat dit normvermogen geen vereiste is, maar een maximum. Het geeft aan hoeveel reserves mogen worden opgebouwd om te investeren en onvoorziene lasten op te vullen. ‘Als ons vermogen hoger zou zijn dan de norm, dan moeten wij onze prijzen verlagen’, legt de zegsvrouw uit.

Eind 2012 telde het Kadaster 1.788 medewerkers, verspreid over acht locaties.

Reageer op dit artikel