nieuws

Grote vier bouwers boekten 700 miljoen af op posities

Geen categorie

BAM Groep, Heijmans, VolkerWessels en Ballast Nedam hebben sinds het uitbreken van de crisis in totaal 713 miljoen euro afgeboekt op hun grond- en vastgoedposities, ofwel een kwart van de balanswaarde in 2008. Dat blijkt uit een inventarisatie van jaarverslagen door Vastgoedmarkt.

Grote vier bouwers boekten 700 miljoen af op posities

Afgezet tegen de boekwaarde van 2008 hebben de grote bouwers voor ongeveer 25 procent afgewaardeerd op hun gronden en vastgoedontwikkelingen. In vier jaar tijd bedroegen de totale afboekingen op deze posities 434 miljoen euro bij BAM Groep, 99 miljoen euro bij Heijmans, 141 miljoen euro bij VolkerWessels en 39 miljoen euro bij Ballast Nedam. Het totaal voor de vier grote bouwers bedraagt 713 miljoen euro. De totale boekwaarde van de posities bedroeg eind 2008 2.751 miljoen euro.

Alleen de grondposities van de vier grote bouwers hadden eind 2012 een gezamenlijke balanswaarde van 1.385 miljoen euro: 650 miljoen euro bij BAM Groep, 305 miljoen euro bij Heijmans, 233 miljoen euro bij VolkerWessels en 152 miljoen euro bij Ballast Nedam. In dit rijtje ontbreekt nog Bouwfonds Ontwikkeling, waarvan de grondbank eenzelfde orde van grootte heeft als BAM, plus een aantal middelgrote en kleinere ontwikkelaars. Volgens een indicatieve schatting van Vastgoedmarkt bedraagt de totale waarde van de grondposities van bouwers en ontwikkelaars 2,5 miljard euro. Naar schatting heeft op die grondposities al een afwaardering plaatsgevonden van ongeveer 800 miljoen euro (uitgaande van een afwaardering van 25 procent op de oorspronkelijke waarde).

Corporaties schreven volgens de laatste gegevens (per eind 2011) 573 miljoen euro af. Bij gemeenten stond de teller op dat moment op 1,8 miljard euro aan daadwerkelijk genomen verliezen.

Meer informatie in Vastgoedmarkt van april 2013, die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel