nieuws

‘Grote beleggers moeten weer in direct vastgoed’

Geen categorie

Grote institutionele beleggers moeten weer direct in vastgoed beleggen zonder tussenkomst van vastgoedfondsen. Dat stelt vastgoednestor Cor van Zadelhoff (75) in een interview in Vastgoedmarkt van april 2013 die vandaag verschijnt. ‘Als je miljarden in onroerend goed steekt, dan heb je voldoende schaal om dat zelf te doen.’

‘Grote beleggers moeten weer in direct vastgoed’

Dat partijen als ABP en Zorg en Welzijn indirect in vastgoed gingen investeren halverwege de jaren tachtig noemt Van Zadelhoff ‘een laf besluit’. ‘Zij hadden een prachtige onroerend-goedafdeling met capabele mensen. Dat werd allemaal opgeheven.’

Directe aanleiding was de ABP-affaire in 1983, toen het justitiële onderzoek begon tegen toenmalig directeur beleggingen E. Masson. De officiële reden was onvoldoende capaciteit en onvoldoende verstand van de markt. Veel institutionele beleggers volgden dit voorbeeld. Van Zadelhoff: ‘Als je bij direct investeren al fouten maakt, maak je er bij indirect investeren twee keer zoveel. Want hoe controleer je of dit soort problemen zich niet voordoet bij de tussenpartij?’

De discussie is actueel nu de Nederlandse vastgoedsector behoefte heeft aan investeerders, terwijl institutionele beleggers via vastgoedfondsen wel in buitenlands vastgoed investeren. Met vastgoedbeleggingen is niets mis, aldus Van Zadelhoff. ‘Maar de controlemiddelen moeten wel deugen. Het Philips Pensioenfonds heeft altijd enorm veel verdiend aan vastgoed, maar du moment dat er fraude aan het licht kwam moest al het onroerend goed eruit. Ik heb tien jaar geen zaken met het Philips Pensioenfonds kunnen doen, omdat ik de bazen van de oplichters erop wees dat de zaak werd bedonderd. Deze directie dient hier, naar mijn mening, alsnog op aangesproken te worden. Je bent ook aansprakelijk als je iets nalaat.’

Reageer op dit artikel