nieuws

‘Gemeente moet ozb wel verhogen’

Geen categorie

‘Als gemeenten de onroerendzaakbelasting (ozb) verhogen, doen ze dat omdat er geen andere mogelijkheid is.’ De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert hiermee op het feit dat de ozb voor het tweede jaar achtereen meer is gestegen dan mocht. De stijging van 3,86 procent ligt boven de afgesproken norm van maximaal 2,76 procent.

‘Dat dit de tweede overschrijding achtereen is, vinden we zorgelijk’, stelt een woordvoerder van de VNG. ‘Het zegt iets over de financiële situatie van gemeenten. Er is geen wethouder die de boeken in wil gaan als de ozb-verhoger, daaraan gaat een hoop discussie vooraf. Elke gemeente moet bezuinigen en blijkbaar zijn er dan geen andere mogelijkheden dan een ozb-verhoging. Gemeenten doen dit niet voor hun lol, maar door een terugloop van inkomsten of omdat ze zelfs verlies lijden.’

De VNG wil graag samen met minister van Binnenlandse Zaken Plasterk bekijken hoe gemeenten zich volgend jaar wel aan de maximumnorm kunnen houden. De zegsvrouw durft niet te voorspellen hoe groot de kans is dat dit lukt. De VNG is tevreden over de totale woonlasten (ozb, rioolheffing en reinigingsheffing) in 2012. ‘Die zijn minder gestegen dan de inflatie. En dat is wat inwoners merken in hun portemonnee. Het is al een hele prestatie dat gemeenten dát voor elkaar hebben gekregen.’

Vereniging Eigen Huis noemt de norm die de stijging van de ozb binnen de perken moet houden een ‘fopnorm’. Een woordvoerder: ‘Zo heeft niemand er wat aan. Individuele gemeenten die de norm overschrijden, worden daar niet officieel op aangesproken, maar gemeenten die zich netjes aan de afspraken houden, krijgen toch commentaar vanwege het te hoge landelijke gemiddelde.’ Omdat geen enkele instantie de gemeenten tot de orde roept, is het voor hen verleidelijk om volgend jaar opnieuw de regels te overtreden, vreest hij.

> Nieuwsstelling

Reageer op dit artikel