nieuws

Dynamis: pas medio 2015 positieve prijsontwikkeling

Geen categorie

De dalende trend van verkoopprijzen zet de komende periode verder door. Een positieve ontwikkeling in de mediane transactieprijs is pas medio 2015 te verwachten. Looptijden zullen in overeenstemming met het aanbod en de vraag een stijging vertonen.

Dat schrijft Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars in het eerste kwartaalrapport Sprekende Cijfers Woningmarkten 2013, dat deze week verschijnt. Hoe groot de verwachte prijsdaling wordt, meldt Dynamis niet.

Het aantal woningen in aanbod bedroeg op 1 april 226.460, een daling van 1,8 procent in drie maanden. Daarmee stond tien keer de vraag naar woningen in aanbod. Dynamis denkt dat het aanbod met 3 procent zal toenemen tot ongeveer 233.000 bestaande woningen op 1 juli. De mediane vraagprijs daalde in een jaar met 1,5 procent tot 235.000 euro. Door de oplopende werkloosheid (7,5 procent) en een dalend consumentenvertrouwen (-39) zullen de verkoopprijzen opnieuw dalen.

Het aantal woningverkopen steeg in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden met 6,9 procent tot 23.252 transacties. Alle woningtypen noteerden een toenemend aantal transacties. Opvallend is dat de grootste toename was toe te schrijven aan het duurste woningtype, vrijstaande woningen. Tussenwoningen werden met 30 procent van het totaal het meest verkocht in Nederland.

De mediane verkoopprijs van een in het eerste kwartaal verkochte woning bedroeg 188.000 euro. Dat was een daling van 4,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In de afgelopen vijf jaar daalde de mediane transactieprijs met 14,5 procent. Deze ligt daarmee nu op het niveau van 2003. Appartementen waren het goedkoopst met een mediane prijs van 147.200 euro. De sterkste prijsdaling was te zien bij hoekwoningen, die met 6,7 procent zakten naar 189.000 euro.

Reageer op dit artikel