nieuws

Dynamis: cijfers bevestigen malaise kantorenmarkt

Geen categorie

De aanbod- en opnamecijfers over de eerste drie maanden van 2013 bevestigen opnieuw de huidige malaise op de kantorenmarkt. Het aanbod stijgt naar ruim 6,6 miljoen vierkante meter op 1 april. Een gering aantal transacties en het uitblijven van grote deals kenmerken het eerste kwartaal.

Dynamis: cijfers bevestigen malaise kantorenmarkt

Dit blijkt uit het eerste kwartaalrapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2013 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars dat 8 april verschijnt.

Toenemende besparingen bij overheid en bedrijfsleven doen de behoefte aan kantoorruimte dalen. In Nederland is het totaal aantal aangeboden vierkante meters kantoorruimte vergeleken met drie maanden eerder, met 8 procent gestegen. Het kantooraanbod bedraagt op 1 april bijna 6.646.000 m2. Het ruime aanbod geeft de huurder voldoende keuzemogelijkheid en onderhandelingsruimte.

Het dalende transactievolume onderschrijft de teloorgang op de kantorenmarkt. In de eerste drie maanden van dit jaar is ruim 219.000 m2 opgenomen. In het afgelopen kwartaal zijn slechts twee transacties genoteerd met een metrage groter dan 10.000 m2. In het eerste kwartaal van 2012 waren dit nog vier transacties. Daarnaast hebben drie transacties plaatsgevonden met een metrage tussen de 5.000 en 10.000 m2, de helft minder dan een jaar geleden.

De gerealiseerde mediane huurprijs van een verhuurd kantoorgebouw is in de afgelopen vijf kwartalen stabiel gebleven. In het eerste kwartaal van 2013 is een mediane huurprijs van 125 euro per vierkante meter betaald. Door de toenemende vraag naar kleinere kantoorruimtes verschaft Dynamis ook inzicht in het transactievolume in dit deel van de markt. In het eerste kwartaal van 2013 hebben 176 kleinere transacties plaatsgevonden, dit betreft maar liefst 49 procent van het totaal aantal transacties. In totaal is ruim 36.000 m2 opgenomen aan kleine metrages. Dit komt neer op ruim 16 procent van de totale opname in het eerste kwartaal.   

Reageer op dit artikel