nieuws

‘Blackstone bouwt controlerend belang in Multi op’

Geen categorie

Blackstone kan binnenkort een controlerend belang nemen in projectontwikkelaar Multi. De Amerikaanse Blackstone Group zou via zijn Europese vastgoedtak de afgelopen negen maanden bijna de helft van de ongeveer 900 miljoen schuld van Multi hebben overgenomen. De groep zou die schuld voor de helft van de nominale waarde hebben gekocht.

Dat schreef gisteren financieel persbureau Bloomberg op basis van een bericht op 1 april in The Financial Times (FT). De Britse zakenkrant citeert ‘bronnen bekend met de zaak’.

De schuld van 900 miljoen euro loopt in maart 2015 af, aldus Bloomberg. Multi en Blackstone ontkennen noch bevestigen deze berichtgeving. Wel ontkent Multi het bericht in The Financial Times dat de ontwikkelaar de rentebetaling op leningen voor een niet nader genoemde grondpositie heeft gemist. Multi zou beleggers dat in maart hebben meegedeeld. ‘De berichten die over Multi in de media zijn verschenen zijn incorrect. Anders dan sommige media suggereren voldoet Multi aan zijn contractuele verplichtingen met zijn banken’, aldus een Multi-woordvoerster.

Mocht Blackstone inderdaad via de achterdeur bij Multi zijn binnengekomen, zal de winkelvastgoedonderneming ‘not amused’ zijn. Multi dreigt in dat geval de controle te verliezen over de holding, dus ook over de Turkse winkelportefeuille. Blackstone controleert nu al een Brits winkelcentrum van Multi, nadat Blackstone eerder een non-performing leningenportfolio had overgenomen van Royal Bank of Scotland, aldus FT. Najaar 2011 leek Multi nog in rustig vaarwater te zijn gekomen. In september 2011 sloot Multi een herfinanciering voor 850 miljoen euro met een syndicaat van elf banken onder leiding van de Nederlandse zakenbank NIBC.

Daardoor veranderden de eigendomsverhoudingen binnen het bedrijf. Morgan Stanley Real Estate Fund V verwisselde zijn belang van 80 procent in Multi voor een aandeel van 10 procent in Forum Turkey Fund. Tot dat moment had Multi 73 procent in handen van het Turkse winkelfonds. Dat uitgerekend Blackstone een belang zou hebben opgebouwd in Multi, zou geen verrassing zijn. Blackstone bouwde een oorlogskas op van 3,5 miljard dollar om in Europees vastgoed te beleggen. Vorig jaar kocht Blackstone nog de Turkse Redevco-portefeuille.

Reageer op dit artikel