nieuws

ABN Amro vraagt om bankroet Roger Lips

Geen categorie

ABN Amro heeft vorige week het persoonlijk faillissement aangevraagd van vastgoedhandelaar en projectontwikkelaar Roger Lips. De rechtbank van Den Bosch doet naar verwachting deze week uitspraak. Dat meldt NRC Handelsblad. Lips heeft bij ABN Amro een schuld van ongeveer 20 miljoen euro.

ABN Amro vraagt om bankroet Roger Lips

Ook bij andere banken heeft Lips nog miljoenen uitstaan. De ontwikkelaar uit Uden is vooral bekend van het mislukte winkelcentrum The Wall langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Sinds de oplevering in 2010 staat dit winkelcomplex van 65.000 m2 voor de helft leeg. Voor dit project en andere projecten leende hij ongeveer 370 miljoen euro bij SNS Reaal. In totaal heeft hij bij de genationaliseerde bank nog een schuld van ongeveer 200 miljoen euro.

SNS Property Finance heeft het winkelcentrum samen met bouwmiljardair Dik Wessels in mei vorig jaar overgenomen van Lips. Volgens de recent gedeponeerde voorlopige jaarrekening over het jaar 2011 heeft het bedrijf een negatief eigen vermogen van ruim 100 miljoen euro en een schuldenlast van bijna 460 miljoen euro. Een andere grote schuldeiser is de Duitse HSH Nordbank, die Lips ruim 134 miljoen euro heeft geleend.

Lips is bestuursvoorzitter van Lips Capital Group, waaronder projectontwikkelaar Lips Development hangt. Lips Development is het voormalige Burgfonds, dat voor de crisis naam dacht te maken met de Belle van Zuylen in de polder bij Utrecht. Deze toren had met 262 meter het hoogste gebouw van Nederland moeten worden. Voorjaar 2010 saneerde Lips Burgfonds. Hij sneed een derde van de werknemers weg en veranderde de naam in Lips Development. Eind 2008 had hij in reactie op de kredietcrisis zijn 50-procentsbelang al uitgebreid tot 100 procent.

Eind 2008 bestond de portefeuille van Lips Capital Group, inclusief Burgfonds, nog uit ongeveer 2 miljard euro aan bestaande vastgoedinvesteringen en -projecten. Op de eigen website schrijft Lips dat de portefeuille nu een waarde vertegenwoordigt van 1,25 miljard euro. Dit is inclusief de ontwikkelportefeuille van Lips Development. Recente projecten van Lips zijn De Glasfabriek in Eindhoven, Brinkmann Passage in Haarlem, Terwijde in Leidsche Rijn en Sinaï in Amersfoort.

Reageer op dit artikel