nieuws

364 zonnepanelen op daken de Alliantie

Geen categorie

De Alliantie, KiesZon en Do The Bright Thing ondertekenden op 9 april een raamovereenkomst om uiteindelijk 1 megawatt zonnestroomvermogen te leveren. Deze week wordt begonnen met het plaatsen van in totaal 364 zonnepanelen op de tien woningcomplexen.

364 zonnepanelen op daken de Alliantie

Dit is het eerste zonnestroomproject van deze omvang, dat zonder subsidies tot stand komt. De raamovereenkomst is qua omvang uniek in de corporatiesector. De zonnepanelen zijn eigendom van KiesZon en worden geplaatst op de daken van appartementencomplexen van de Alliantie in Amersfoort, Almere, Gooi en Vechtstreek, en later dit jaar ook in Amsterdam.

Om deze zonnepanelen te plaatsen werkt de Alliantie samen met, naast KiesZon, Do The Bright Thing. De opgewekte zonne-energie dient voor de stroomvoorziening van de collectieve voorzieningen. De huurders krijgen de garantie dat de servicekosten voor stroom de komende vijftien jaar niet boven een bepaald niveau stijgen.

De rest van de opgeleverde energie wordt teruggeleverd aan het net. KiesZon kan hiermee de investering en exploitatie bekostigen. De Alliantie betaalt KiesZon uitsluitend voor de daadwerkelijk opgewekte hoeveelheid zonnestroom. Mochten de panelen onvoldoende rendement leveren, dan ligt dit risico bij KiesZon. Na vijftien jaar gaat de zonnestroominstallatie om niet over naar de Alliantie.

De Alliantie wil in tien jaar een CO2-reductie bereiken van 25 procent. Door renovatie, isolatie en energiezuiniger installaties worden veel woningen naar energielabel B gebracht. Dit helpt de kosten voor energie te beperken. Ook wil de Alliantie bijdragen aan het duurzaam opwekken van energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

Reageer op dit artikel