nieuws

1,6 procent huishoudens loopt achter met hypotheek

Geen categorie

Op het moment hebben 81.888 huiseigenaren langer dan vier maanden op rij hun hypotheeklasten niet voldaan. Dat komt neer op 1,6 procent van het totaal aantal huiseigenaren in Nederland, blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer.

1,6 procent huishoudens loopt achter met hypotheek

Het aantal betalingsachterstanden op de hypotheek steeg het afgelopen jaar met 25,3 procent. Sinds 1 januari 2013 zijn er 4.743 huiseigenaren met betaalproblemen bijgekomen. Vóór de crisis, begin 2008, hadden 31.500 huishoudens een betalingsachterstand. Begin 2005 ging het om slechts 21.000 gevallen.

Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: ‘Met 1,6 procent van het totaal aantal hypotheken valt de omvang van de problematiek in de hypotheekmarkt nog mee. Maar we zien nu al een aantal periodes op rij een stijgende lijn. De verschuiving van de schuldenproblematiek van consumptieve kredieten en hypotheken naar andere sectoren laat zien dat er meer inzicht moet komen in de schuldenproblematiek, om erger te voorkomen. Gelukkig gaan banken en consumenten wel steeds vaker in gesprek om tot een oplossing te komen.’

De BKR Hypotheekbarometer geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen in het betalingsgedrag van Nederlandse hypotheeknemers. De onderzoekspopulatie betreft alle consumenten die staan vermeld in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI), dat door BKR wordt beheerd. Er wordt van een betalingsprobleem gesproken bij een betalingachterstand van meer dan 120 dagen op een lopend hypotheekcontract. De BKR Hypotheekbarometer wordt twee keer per jaar uitgebracht. De volgende editie verschijnt in oktober.

Reageer op dit artikel