nieuws

‘Zorg laat 100 miljoen aan energiebesparing liggen’

Geen categorie

Nederlandse zorginstellingen laten zeker 100 miljoen euro aan energiebesparing liggen. Dat stelden Albert Hulshoff (AHB Consultancy) en Michel van Rooyen (AT Osborne) tijdens de masterclass Financiering en energiebesparing in de zorg van het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid en Vastgoedmarkt. De masterclass werd op 19 maart gehouden bij Nyenrode Business University.

‘Zorg laat 100 miljoen aan energiebesparing liggen’

Een reductie van 10 procent op een totaal van 1 miljard euro aan energie-uitgaven moet volgens de twee haalbaar zijn. Maar huisvesting staat bij raden van bestuur laag op de agenda, de benodigde kennis ontbreekt en budgetten zijn ontoereikend. Een laagdrempelige aanpak met de nadruk op kostenreductie kan helpen, mits de juiste personen worden benaderd.

Directe winst ligt voor het oprapen bij vervanging van verlichting en verbeteringen aan de inrichting van gebouwen en de inregeling van installaties. Deze aanpak is toepasbaar bij 70 tot 90 procent van de zorggebouwen, betoogde Johan Paul, directeur Healthcare van Coresta. De terugverdientijd is hierbij minder dan vijf jaar. Wie de lat hoger legt, vervangt bestaande installaties door energiezuinige. Deze aanpak is een optie voor minder dan 10 procent van de gebouwen en is niet vaker dan eens in de tien tot vijftien jaar mogelijk. Verduurzaming van gebouw en installaties is toepasbaar in minder dan 5 procent van de gevallen.

Reageer op dit artikel