nieuws

Vrije-sectorhuurders willen niet langer kopen

Geen categorie

Wilde in 2008 nog bijna 55 procent van de vrije-sectorhuurders een volgend huis kopen, op dit moment is dit nog geen 18 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder 816 vrije-sectorhuurders van het Bouwinvest-huurderspanel.

De doorstroom naar de koopsector is afgenomen met 37 procent. Dit is opvallend, omdat voorheen de meerderheid van de huurders het huren als iets tijdelijks zag. Het uiteindelijke doel was toch een koopwoning.

Ruim 55 procent van de vrije-sectorhuurders geeft aan een volgende woning weer te willen huren. Huurders zijn wel meer geneigd te verhuizen, met als belangrijkste reden om tot lagere maandlasten te komen. Voor maar liefst 84,4 procent van de ‘huurgeneigden’ geldt: wij blijven huren, wat er ook gebeurt. Erwin Drenth, manager Business Development bij Bouwinvest: ‘Dit is een belangrijk signaal aan het kabinet om de woonlasten voor koopwoningen te beperken als we de doorstroming op gang willen krijgen.’

De verhuisgeneigdheid is toegenomen van 25,8 procent vier jaar geleden naar 32,7 procent nu. Verreweg de belangrijkste reden om te verhuizen zijn lagere maandlasten. Vier jaar geleden gold dit argument voor 25 procent van de huurders, nu noemt meer dan 57 procent het. Maar liefst 75 procent van de huurders zegt het uitgavenpatroon al te hebben aangepast aan de woonlasten. ‘Een niet verwonderlijke uitkomst gezien de bankencrisis, de voormalige kredietcrisis en de onzekerheden over het pensioen’, aldus Drenth.

Reageer op dit artikel