nieuws

Veel steun voor hypotheekplannen Van Dijkhuizen

Geen categorie

De politiek en de financiële sector reageren enthousiast op de vooruitgang die ‘verkenner’ Kees van Dijkhuizen heeft geboekt bij zijn pogingen pensioenfondsen meer te betrekken bij de hypotheekverstrekking in Nederland. ‘Dit zou voor Nederland economisch gezien echt belangrijk zijn’, zei Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, gisteren. Hij wil zo snel mogelijk met pensioenfondsen, banken en verzekeraars om de tafel, onder meer om vast te stellen welke risico’s er precies zijn en wie ze draagt. ‘Ik denk dat we eruit komen’, liet hij weten.

Veel steun voor hypotheekplannen Van Dijkhuizen

Volgens de minister lenen Nederlandse banken meer uit aan hypotheken dan ze in Nederland aan spaargeld binnen krijgen. Dat verschil moeten ze nu bijlenen in het buitenland en dat is altijd risicovoller en duurder dan als ze door Nederlandse pensioenfondsen worden geholpen. Een van de mogelijkheden is de overdracht van het minst risicovolle deel van de hypotheekportefeuille, de NHG-hypotheken, aan een nationale instelling. Die kan dan obligaties plaatsen op de kapitaalmarkt met een overheidsgarantie.

Bouwend Nederland ziet het plan liefst zo snel mogelijk doorgevoerd. De branchevereniging voor aannemers denkt dat banken hierdoor verlichting krijgen, zodat ze meer en ruimere hypotheken en bedrijfskredieten kunnen verstrekken, wat weer tot een impuls voor de bouw leidt. De Vereniging Eigen Huis (VEH) hoopt dat de hypotheekrente hierdoor kan gaan dalen.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) toonde zich verheugd. ‘Het is in het belang van consumenten dat banken en pensioenfondsen met elkaar in gesprek zijn om te kijken hoe institutionele beleggers kunnen bijdragen aan de hypotheekfinanciering in Nederland’, aldus de NVB. De ondernemerskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland lieten weten ‘zeer positief’ te zijn over de voorstellen van Van Dijkhuizen. ‘Dit kan bijdragen aan het weer op gang komen van de woningmarkt. De voorstellen van Van Dijkhuizen bieden pensioenfondsen een goede, stabiele en langdurige beleggingsmogelijkheid in hypotheken en maken het mogelijk om de kredietruimte van banken te vergroten’, concluderen de organisaties.

Ook FNV/de nieuwe vakbeweging ziet mogelijkheden om pensioenfondsen een grotere rol te laten spelen bij het verstrekken van hypotheken. ‘Voorwaarde is dat pensioenfondsen niets verplicht wordt opgelegd en dat pensioenfondsen niet met risicovolle hypotheken worden opgezadeld. Maar het lijkt erop dat op deze manier pensioenfondsen kunnen meehelpen om de crisis op te lossen. En dat zou mooi zijn voor al die gezinnen die nu de pensioenpremie betalen en tegelijkertijd last hebben van de gevolgen van de crisis’, aldus de FNV. ‘Pensioenfondsen moeten vooral eerst zorgen voor een goede oudedagsvoorziening’, stelt Jaap Smit, voorzitter van de vakcentrale CNV. ‘Als dat samen kan gaan met een positieve bijdrage aan de woningmarkt, vind ik dat we die weg verder moeten bewandelen.’

Reageer op dit artikel