nieuws

Tweede Kamer stemt in met wijziging Leegstandwet

Geen categorie

De Tweede Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met wetswijzigingen die tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet gemakkelijker maken. Wel dienden de Kamerleden twaalf amendementen en vijf moties in. Vier amendementen en drie moties werden aangenomen.

Tweede Kamer stemt in met wijziging Leegstandwet

Leegstaande huurwoningen die op de nominatie staan om te worden gerenoveerd of gesloopt mogen tijdelijk worden verhuurd onder de Leegstandwet. Dat is al jaren het geval. De Tweede Kamer heeft er nu mee ingestemd dat de maximale termijn voor deze tijdelijke verhuur wordt verlengd van vijf naar zeven jaar.

Leegstaande kantoren en andere niet-woongebouwen konden ook al langer onder de Leegstandwet worden verhuurd. De maximale verhuurtermijn daarvoor gaat nu van vijf naar tien jaar. Voor verhuurders wordt het ook mogelijk om hetzelfde pand vaker dan een keer tijdelijk te verhuren. Voorwaarde om voor een tweede keer een vergunning te krijgen is wel dat er minstens vijf jaar reguliere bewoning zit tussen de eerste en tweede verhuurperiode. En gemeenten krijgen minder te vertellen over tijdelijke verhuur. Bij het verlenen van een vergunning mogen zij niet langer eisen stellen die niet in de Leegstandwet staan.

Huiseigenaren die hun te koop staande woning tijdelijk willen verhuren mogen voortaan zelf bepalen tegen welke prijs zij dat doen. Ze hoeven zich niet meer te houden aan de maximumhuurprijs op basis van het puntenstelsel. Ruim twee derde van de Woonbondleden sprak zich vorig jaar uit tegen het loslaten van de maximumhuurprijs in deze situatie.       

Reageer op dit artikel