nieuws

Tientallen naoorlogse bouwwerken worden rijksmonument

Geen categorie

De RAI in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam en de Zeelandbrug worden rijksmonumenten. Ze staan op een lijst van in totaal 89 waardevolle bouwwerken uit de late wederopbouwperiode die een beschermde status krijgen.

Tientallen naoorlogse bouwwerken worden rijksmonument

Jet Bussemaker, minister van Cultuur, presenteerde de selectie van monumenten uit de periode 1959-1965 maandag (18 maart)  in het Evoluon in Eindhoven. De ‘vliegende schotel’ die Philips liet bouwen om zijn technische vernuft te tonen, is een van de architectonische hoogstandjes die het tot de selectie schopten. Bussemaker ziet de monumentenlijst als een goed middel om de herinnering aan de recente geschiedenis levend te houden. ‘Ik beschouw het als een lijst van verhalen’, zei ze. ‘Iedere keer dat we een gebouw op zo’n lijst zetten, zeggen we: dit is zo’n verhaal.’

In 2007 werden al honderd monumenten uit de vroege wederopbouwperiode (1940-1958) aangewezen. De tientallen bouwwerken die daar nu aan worden toegevoegd, zijn ingedeeld in thema’s die een belangrijke rol speelden in de vroege jaren zestig. In de categorie infrastructuur gaat het bijvoorbeeld om de treinstations van Tilburg en Almelo en in de categorie vrije tijd onder meer het Amsterdamse Hilton Hotel en de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

De lijst is nog niet definitief. De Raad voor Cultuur zal er nog advies over uitbrengen. Eigenaren die niet zitten te wachten op alle verplichtingen die de status van monument met zich meebrengt, kunnen nog bezwaar maken. Monumenten mogen niet zomaar worden veranderd of gesloopt. Wie een monument bezit, moet het onderhouden, maar kan wel in aanmerking komen voor subsidies en belastingkortingen.

Reageer op dit artikel