nieuws

SP: steek opbrengst verhuurderheffing in bouw

Geen categorie

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat de verhuurderheffing voor corporaties een investeringsverplichting wordt. De corporaties zouden de heffing van 1,75 miljard euro in de bouwsector moeten steken. Dat bepleitte Jansen gisteren tijdens het debat over het woonakkoord.

Jansen wees op de positieve bijeffecten die een investeringsverplichting heeft. ‘De verhuurderheffing is een platte heffing, ze trekt alleen maar geld weg van corporaties naar de staatskas. Een investeringsplan werkt veel beter, omdat we bouwvakkers, verhuizers en bedrijven aan het werk houden, de huurmarkt vlot trekken en de economie een flinke impuls geven.’ De overheid zou door het investeringsplan ook geld ontvangen, maar dan via de btw over de investeringen. Toch ziet Stef Blok, minister van Wonen, er niks in. Nederland werkt niet met zulke ‘inverdieneffecten’, zei hij. Ook Jacques Monasch van coalitiepartner PvdA was tegen ‘geld verjubelen voordat het is verdiend’.

Blok benadrukte gisteren in de Kamer nogmaals dat hij de plannen uit het woonakkoord van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP laat zoals ze zijn: ‘Dit is het.’ Wel zal hij de samenhang van alle maatregelen nog eens schetsen. Blok komt ook nog met nadere scenario’s voor de uitvoering van de verhuurderheffing.

Reageer op dit artikel