nieuws

Senaat stelt debat huurverhoging uit

Geen categorie

De Eerste Kamer heeft het debat met minister Stef Blok (Wonen) over de inkomensafhankelijke huurverhoging en een verhuurderheffing bij woningcorporaties met een week uitgesteld. Hiertoe werd dinsdag besloten, omdat senatoren nog een ronde met schriftelijke vragen aan Blok willen houden.

Senaat stelt debat huurverhoging uit

De VVD-minister wilde oorspronkelijk zijn wetsvoorstellen voor 1 maart door de Tweede en Eerste Kamer loodsen, maar stuitte op weerstand in de Eerste Kamer. Vervolgens sloot hij met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer een woonakkoord, in de verwachting dat dat het pad zou effenen voor instemming in de Eerste Kamer.

Een woordvoerder van Blok laat in een reactie weten dat het uitstel geen ramp is. Blok wil de huurverhogingen per 1 juli invoeren ‘en dat zou nog moeten kunnen’, aldus de woordvoerder. ‘Het is in praktische zin nog haalbaar.’ Bovendien is 1 juli geen verplichte datum voor huurverhogingen, dat zou ook op een later moment kunnen, aldus de woordvoerder.

Onderdeel van Bloks plannen is een inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli. Die moet ertoe leiden dat meer scheefwoners ervoor kiezen een huis te kopen. De huurverhogingen moeten de corporaties zo veel geld opleveren dat ze een verhuurderheffing van 1,7 miljard euro kunnen betalen aan het Rijk.

Reageer op dit artikel