nieuws

Rendement Nederlands vastgoed keldert in 2012

Geen categorie

Het Nederlandse beleggingsvastgoed laat in 2012 een gerealiseerd totaalrendement zien van 1,2 procent. Dit is een relatief forse daling vergeleken met het over 2011 gerealiseerde totaalrendement van 3,9 procent.

Met inachtneming van de inflatie (CPI) van 2,9 procent is een reëel rendement behaald van -1,6 procent in 2012, vergeleken met 2,0 procent in 2011. Dit blijkt uit de donderdag gepubliceerde IPD Nederlandse jaar Vastgoedindex.

Hoewel de index het afgelopen jaar een lager resultaat liet zien vergeleken met andere beleggingscategorieën, waarbij aandelen een rendement behaalden van 19,3 procent, gevolgd door vastgoedaandelen met 10,7 procent en obligaties met 8,7 procent (JP Morgan 7-10 jaar), laat direct vastgoed een outperformace zien ten opzichte van zowel aandelen als vastgoedaandelen over een periode van vijf jaar.

Evenals de afgelopen twee jaar is voor alle sectoren het directe rendement stabiel met 5,4 procent. De daling van het totaalrendement in 2012 is veroorzaakt door het indirect rendement van -4,0 procent. Het cumulatieve indirect rendement bedroeg -12,6 procent nominaal over de laatste vijf jaar.

De sector winkels laat het hoogste totaalrendement van 4,2 procent zien, terwijl de sector kantoren het laagste totaalrendement liet zien met -2,7 procent. De sector woningen heeft een totaalrendement van 0,6 procent behaald en de sector bedrijfsruimten een totaalrendement van 1,5 procent. Alle individuele sectoren laten een negatief indirect rendement zien, waarbij de sector kantoren met een indirect rendement van -8,8 procent het laagste indirecte rendement realiseerde.

Arnoud Vlak, managing director van IPD BeNeLux: ‘In 2012 hebben voor het eerst sinds 2009 alle sectoren tegelijk een afwaardering laten zien van het onderliggende vastgoed. Vooral de sector kantoren toont geen goede resultaten. De toenemende leegstand, een van de belangrijke verklarende factoren voor het indirect rendement, is op een historisch hoogtepunt door de huidige economische neergang en een overproductie van nieuw gebouwde kantoorruimte in de jaren hiervoor.’

Reageer op dit artikel