nieuws

NVM: gemeenten misbruiken tijdelijke woningverhuur

Geen categorie

Sommige gemeenten zien in de tijdelijke verhuur van woningen een nieuwe melkkoe. Almere spant de kroon door het tarief voor de vergunning die hiervoor nodig is met liefst 400 procent te verhogen tot 375 euro. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hield onder een aantal gemeenten.

NVM: gemeenten misbruiken tijdelijke woningverhuur

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd over tijdelijke verhuur en versoepeling van de Leegstandwet.

De makelaarsvereniging roept Den Haag op om dergelijke ‘excessieve tariefstijgingen’ een halt toe te roepen. Door de aanhoudende crisis staan in veel regio’s woningen lang te koop. Daarom willen veel woningbezitters het onverkochte huis tijdelijk verhuren om dubbele woonlasten te beperken.

Amsterdam brengt 154,50 euro in rekening voor de aanvraag en eenzelfde bedrag voor een verlengingsvergunning na een jaar. In Utrecht zijn de kosten voor de eerste aanvraag 87,70 euro en die voor verlenging 110,35 euro. In Den Haag is dit respectievelijk 143,70 euro en 71,78 euro. Rotterdam brengt geen kosten in rekening. ‘Dubbele woningbezitters staan vaak al voor financiële problemen en hoge tarieven gaan in tegen politiek-maatschappelijke wensen om tijdelijke verhuur beter mogelijk te maken’, stelt NVM-topman Ger Hukker.

Reageer op dit artikel