nieuws

NVB: nieuwbouwverkopen omlaag naar 10.000

Geen categorie

Het afgelopen jaar was voor projectontwikkelaars en woningbouwers het slechtste jaar sinds 1950, met nauwelijks 14.000 verkochte nieuwbouwwoningen. Naar verwachting blijft de verkoop van nieuwe woningen in 2013 zelfs steken op 10.000. Dat maakte NVB, vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, gisteren bekend.

NVB: nieuwbouwverkopen omlaag naar 10.000

Dit jaar dreigt volgens de belangenbehartiger pas echt dramatisch te worden, als er niet snel doeltreffende maatregelen worden genomen. ‘Hiermee heeft de bouw voor lange tijd een serieus probleem. Voor de crisis verkochten de gezamenlijke bedrijven nog 44.000 woningen’, aldus de NVB. De organisatie meent dat het woonakkoord de woningbouwers meer op achterstand heeft gezet dan dat het heeft geholpen.

Corporaties kunnen nog nauwelijks in nieuwbouw investeren en ook voor starters is het ingewikkeld om de financiering rond te krijgen. Daarbij hebben de bouwers ook te maken met banken die bij achterblijvende omzetten hun kredieten intrekken en weigeren nieuwe financieringsaanvragen in behandeling te nemen. Veel gemeenten weigeren bovendien hun grondprijzen te verlagen. ‘Op basis van de prijsverlagingen die door de bouwondernemers zijn doorgevoerd zou de grondprijs 30 tot 60 procent lager moeten liggen’, aldus NVB.

Reageer op dit artikel