nieuws

Notaris vastgoedfraude uit ambt gezet

Geen categorie

Notaris Jan Carel K. uit Heemstede is gisteren door de tuchtrechter uit zijn beroep gezet. K. was betrokken bij de omvangrijke vastgoedfraude rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Hij is voor zijn rol strafrechtelijk vervolgd in het zogeheten Klimoponderzoek.

Notaris vastgoedfraude uit ambt gezet
rechtbank

K. kreeg eind december al vijf maanden cel opgelegd, onder meer wegens witwassen. Volgens de tuchtrechter in Haarlem heeft K. zich ‘volstrekt kritiekloos’ opgesteld toen hij circa 19 miljoen euro op zijn derdenrekening liet stallen, ‘zonder de betrokken partijen kritisch en indringend te vragen naar de herkomst van het geld’. K. had dat moeten weigeren, vindt de rechter; hij dient zich ervan bewust te zijn dat de derdenrekening misbruikt kan worden.

K. had evenmin moeten meewerken aan twee zogeheten ABC-transacties. Bij dergelijke transacties wisselt vastgoed in korte tijd een aantal malen van eigenaar en maakt daarbij enorme waardesprongen. Dat is op zich legaal maar komt vaak voor bij fraude met onroerend goed. Ook hier heeft notaris K. zich kritiekloos opgesteld, concludeert de tuchtrechter.

Reageer op dit artikel