nieuws

Nieuwe architectuurprijs van 50.000 euro

Geen categorie

Er is een nieuwe prijs voor architecten gelanceerd: de Abe Bonnema Architectuurprijs. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van liefst 50.000 euro. De onderscheiding wordt om het jaar uitgereikt aan de architect die een gebouw heeft ontworpen van ‘uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit’.

Nieuwe architectuurprijs van 50.000 euro

Het gebouw moet onlangs zijn opgeleverd in Nederland. Komend najaar wordt de eerste winnaar bekend. De prijs is vernoemd naar de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001). Hij is bekend als architect van wolkenkrabbers als het blauwglazen hoofdkantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam en de Achmeatoren in Leeuwarden. Het kantoor van Nationale Nederlanden was lange tijd het hoogste gebouw van Nederland. Bonnema ontwierp 500 grote en kleinere bouwwerken.

De instelling van de prijs komt voort uit de nalatenschap van Bonnema. Eerder was al bekend dat hij bij zijn overlijden 18 miljoen euro naliet voor de bouw van een nieuw Fries Museum in Leeuwarden. In dit museum zal ook de eerste prijs worden uitgereikt.

Reageer op dit artikel