nieuws

Lening Vastgoed Fusiefonds dieper onder water

Geen categorie

Het Vastgoed Fusiefonds van de Hilversumse fondsaanbieder Hanzevast heeft in 2012 een verdere afwaardering voor de kiezen gehad. Het fonds, dat bestaat uit 32 Nederlandse kantoren met een omvang van in totaal 130.000 m2, had eind 2012 een waarde van nog maar 103 miljoen euro. Dat bevestigt Jos Westra, directeur vastgoed van Hanzevast. Een jaar eerder werd de kantorenportfolio nog getaxeerd op 125 miljoen euro.

In september 2010 sloot Hanzevast met Deutsche Pfandbriefbank een akkoord over een vijfjarige financiering van 135 miljoen euro voor dit Vastgoed Fusiefonds. Hoewel de lening nu 32 miljoen euro onder water staat, heeft Hanzevast nog steeds ‘constructieve’ gesprekken met financier Deutsche Pfandbriefbank. ‘We hebben voldoende huurinkomsten om alle rentelasten en exploitatiekosten te betalen’, aldus Westra. ‘De afspraak om vanaf 2012 te beginnen met aflossen via verkoop is ingehaald door de economische realiteit. Ook onze financier beseft dat er nu geen transactiemarkt is.’

De ongeveer 2.500 particuliere beleggers investeerden begin deze eeuw in totaal 100 miljoen euro in de kantoren. Ze krijgen sinds 2012 geen rendement meer uitgekeerd. Doel van Hanzevast is er nog zo veel mogelijk voor hen proberen uit te halen. ‘Een fusie met goedlopende Hanzevast-fondsen is ook een optie die we zullen onderzoeken. Maar dan moeten de financiers wel willen meewerken’, aldus Westra. De gemiddelde leegstand in de portefeuille is het laatste halfjaar licht opgelopen van 44 naar 46 procent. De leegstand zal in 2013 nog enigszins oplopen, verwacht Westra.

Voor de crisis najaar 2008 losbarstte, vertegenwoordigde het vastgoed van destijds acht afzonderlijke maatschappen nog een waarde van ongeveer 217 miljoen euro. Om zich tegen de storm te beschermen, besloot Hanzevast in 2010 acht van zijn MPC Holland-vastgoedmaatschappen en de Labouchere Kantorenmaatschap tot één fonds te fuseren. Ten tijde van de fusie stond het vastgoed nog voor 165 miljoen euro in de boeken.

Reageer op dit artikel