nieuws

Kwart woninghypotheken in 2011 onder water

Geen categorie

Begin 2011 waren er 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning. Bij ruim 1 miljoen was de waarde van deze woning op dat moment lager dan de fiscale hypotheekschuld, berichtte het Centraal Bureau van de Statistiek gisteren.

Kwart woninghypotheken in 2011 onder water

Tussen 2008 en begin 2011 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld: van 13 procent tot 25 procent. Hoeveel huishoudens er anno 2013 naar schatting onder water staan, laat het CBS onbenoemd. Bij bijna zes op de tien eigen woningen die onder water staan, is de eigenaar jonger dan 40 jaar. Deze groep heeft het eigen huis vaak gekocht in de periode vlak voordat de huizenprijzen gingen dalen en heeft nog maar een (klein) deel van de hypotheekschuld afgelost. Bij de huishoudens met een hoofdkostwinner tussen de 25 en 30 jaar is dat zelfs driekwart. Onder 65-plussers is het aandeel met onderwaarde minder dan 2 procent.

In de gevallen waarin de waarde van de eigen woning lager ligt dan de fiscale hypotheekschuld, gaat het gemiddeld om een bedrag van 13.000 euro. Bij jonge huishoudens staat de eigen woning niet alleen het vaakst onder water, ze hebben gemiddeld ook de hoogste onderwaarde. Begin 2011 bedroeg de gemiddelde onderwaarde bij een huiseigenaar tussen de 25 en 35 jaar bijna 30.000 euro. Bij een 65-plushuishoudens was dat slechts zo’n 1.000 euro.

Reageer op dit artikel