nieuws

ING: ‘Vastgoedrendementen lopen verder uiteen’

Geen categorie

In 2012 daalde het beleggingsvolume in onroerend goed met 11 procent. De investeringen in winkels en bedrijfsruimten namen af, terwijl investeringen in kantoren en woningen wel stegen. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het kwartaalbericht vastgoed.

ING: ‘Vastgoedrendementen lopen verder uiteen’

De interesse van vastgoedinvesteerders lijkt zich te splitsen. Enerzijds is er vraag naar veilige lange-termijnbeleggingen. Anderzijds lijken beleggers zich steeds meer te richten op hoog renderende risicovolle objecten. Rendementen voor deze lagere segmenten stijgen verder en hebben nog niet eerder zo uit de pas gelopen met het topsegment. De onzekerheid in de detailhandel zorgt ervoor dat retailers zich bezinnen op hun locatiestrategie, zo stelt ING.

De afnemende volumes in de zakelijke dienstverlening zorgt ervoor dat bijna een kwart van de bedrijven met minder personeel verder wil. Het zijn vooral grote zakelijke dienstverleners die het aantal werknemers willen inperken. Voornamelijk eigenaren van grotere kantoorpanden kunnen hierdoor te maken krijgen met huurders die op termijn minder vierkante meters afnemen. De gestage opmars van Het Nieuwe Werken versterkt daarbij de vraag naar kleinere metrages kantoorruimte.

Huurprijzen in alle segmenten van de kantorenmarkt blijven onder druk staan. Schaarste van het absolute prime segment zorgt voor een bodem onder de huurprijzen in dit segment, maar ook hier zien we een verdere consolidatie bij ondernemingen. Met name Amsterdam heeft het afgelopen jaren succes geboekt met transformaties van leegstaande kantoorruimte. Maar tot nu toe zijn er voornamelijk omzettingen naar hotels geweest en dit heeft zijn grenzen.

De negatieve teneur in de detailhandel zorgt ervoor dat steeds meer retailers zich bezinnen op hun locatiestrategie. Vestigingen worden kritisch tegen het licht gehouden en indien nodig gesloten. Andere retailers maken juist gebruik van de mogelijkheid om zich tegen gunstige voorwaarden op toplocaties te vestigen. Huren, ook op toplocaties, staan steeds meer onder druk. De keerzijde van retailers die gebruik maken van herhuisvesting naar gunstigere locaties, is dat dit ten koste gaat van secundaire locaties. Hier neemt de leegstand toe.

Reageer op dit artikel